Winter 2020-2021: camperen met kleur

November nadert… Waar gaan we deze winter heen?

Reizen in Corona-tijd is een uitdaging. Nu houden wij van uitdagingen, dus vooruit, we gaan er weer op uit, richting zonniger oorden. Na onze ervaringen in Marokko blijven we in ieder geval binnen de EU, om ten alle tijden via land terug te kunnen keren naar Nl. Vliegen is niet aan de orde, winterzeilen ook niet, dus gaan we met ons campertje Big Nugget op pad.

De internationale reisadviezen

Het reisadvies van Nederland is op dat moment per land verschillend. Het vasteland van Griekenland is ‘wit’ gekleurd ofwel: laag risico en bij terugkeer in Nederland geen quarantaine en/of test verplichtingen, en geen inreisbeperkingen voor Griekenland zelf. We worden misschien wel getest als we het land binnenkomen, maar dat is het dan. Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Italië hebben wel (regionale) beperkingen, maar zolang je op doorreis bent, mag je gewoon door die landen rijden. Het wordt Griekenland in combinatie met zuid Italië en Sicilië. Als bewijs voor de transitlanden kopen we alvast een retourtje ferry, Venetië-Patras/Patras-Bari.

 

Op weg en weer terug

 

Hoe heet de burgemeester van Wesel?

Begin november, na onze griepprik, rijden we de Duitsland in en overnachten net over de grens in Wesel. Ja, Wesel, dat Duitse plaatsje van die burgemeester en die ezel (en een echoput).

 

 

We hebben ons nog niet geïnstalleerd of we horen van Anneke en Ries die in Griekenland camperen het onbevestigde gerucht van een naderende lockdown. De dag erop is het officieel: een totale lockdown gaat zaterdag 6 november voor een maand in. Ook Nederland verandert het reisadvies voor Griekenland, van wit naar oranje. Onze vrienden nemen de benen richting Italië en wij besluiten terug te rijden naar Nederland, om vandaar de ontwikkelingen te volgen en een nieuw plan de campagne te maken. Het zonnetjes schijnt en we bezoeken gezellig een paar vrienden in het oosten van ons land, die we al veel te lang niet hebben gezien. Vrij camperen in ons mooie Nederland wordt echter niet door iedereen gewaardeerd… Is het niet de politie, die ons vriendelijk uitlegt dat we er niet mogen blijven slapen, dan is het wel een voorbijganger die onvriendelijk duidelijk maakt dat hij ons daar niet wil zien.

 

Wat nu?

 

Ondertussen krijgen we van onze vrienden die de benen hebben genomen fantastische foto’s toegestuurd; de Italiaanse terrasjes zijn open. In Nederland staat inmiddels de hele wereld op rood, maar in Italië hanteren ze hun eigen systeem: de regio’s krijgen kleuren. Die regio’s zwabberen van geel, naar oranje en naar rood, en weer terug. Bij geel mag de horeca open tot 18.00, bij oranje is de horeca dicht, maar kun je nog wel afhalen, bij rood totale lockdown (hooguit nog bezorgen). Bij oranje en rood is reizen tussen regio’s en soms zelfs gemeentes is niet toegestaan, tenzij noodzakelijk. Code geel geeft nog best veel vrijheid dus ons besluit is gemaakt. Eerst voldoen aan de Italiaanse eisen: een hele papierwinkel invullen, de immuni-app downloaden, een PCR-test niet ouder dan 72 uur. In het Travel Center in Hengelo halen we onze eerste Covid-test. Het voelt niet prettig en de rekening doet pijn. Meteen daarna gaan we op pad; de uitslag krijgen we hopelijk binnen 24 uur, maar in ieder geval binnen 48 uur. We hebben geen symptomen (gehad) en nemen een gecalculeerd risico.

 

Veranderende kleuren

 

We rijden door en overnachten in Duitsland en Oostenrijk. Niemand lijkt ons op te merken of anderszins aanstoot te nemen aan onze aanwezigheid. Van enig toezicht op de Corona-maatregelen merken we niets, maar dan ook helemaal niets… We passeren alle grenzen zonder enige controle en ook in het Italiaanse Süd Tirol, dat net weer rood is, wordt ons niets gevraagd…

 

aan het Bier

 

In Peschiera genieten we van een lekkere gele jongen, op een terrasje. We zijn in een opperbeste stemming. Niet voor lang… Fer krijgt een mailtje van zijn oude vriend Jack die èn in Leiden èn in Matera woont: “Basilicata is rood, artsen en verpleegkundigen zijn ziek, ik raad jullie af in Italië te blijven. Wij gaan terug naar Nederland.” De Italiaanse Corona-kleuren veranderen sneller dan het weer. Veneto wordt weer rood en we rijden binnendoor naar Marche, dat nog geel is. Herfstkleuren in de Apennijnen, de rit is prachtig.

 

 

In Macerata Feltria camperen we in een prachtig stukje natuur en genieten we van een lunch in het restaurantje bij de tennisbaan. Het is koud, erg koud en het begint te regenen…

 

 

We rijden verder naar de Adriatische kust en willen zuidwaarts maar de voet kleurt weer/nog rood. Heel Italië gaat richting rood en we onderzoeken opnieuw de mogelijkheid om naar Griekenland te gaan. Inreizen blijkt weer mogelijk met een negatieve COVID-test niet ouder dan 72 uur, aldus de officiële overheidspagina’s. Voor een binnenkomst over zee is er een speciaal hoofstukje toegevoegd, en daar zien we een opening:  zeegangers moeten een negatieve Covidtest laten zien, maar er staat niets over 72 uur… We kunnen bij aankomst getest worden en dan moeten we 1-2 dagen in quarantaine tot de uitslag bekend is. We hebben geen zin om wéér 300 euris te betalen voor iets waarvan we de uitslag al weten om 2 dagen later wéér dezelfde test te laten doen. We zijn net 7 dagen in Italië en hebben niet de kans gehad te socialiseren met wie dan ook. We zijn welgeteld 1 camper tegengekomen, Nederlanders ook nog hahaha, maar door het slechte weer bleef het contact beperkt. We besluiten zonder verse test alsnog de oversteek naar Griekenland te wagen, via Ancona.

 

Griekenland in

 

Bij het regelen van het ticket bij de veerboot spelen we toch maar open kaart met baliemedewerkster Ilèn, die uitstekend Engels spreekt. We citeren: “Ik moet je waarschuwen dat je dan bij aankomst misschien een boete van 300 Euro krijgt.” “Maar hé, het is Griekenland, daar zijn ze wat losser…” ‘’De Grieken die ik ken, zijn niet gecontroleerd.” Ofwel, ze weet het ook niet… Om mee te mogen varen met rederij ANEK, onze ferry, moeten we een negatieve Covid-test tonen die niet ouder is dan 10 dagen. Dat  formulier kunnen we in ieder geval met een gerust hart tekenen. We vullen weer een hele verdere papierwinkel in, hebben nog een leuk gesprek met Ilèn en schepen ons in. We zijn de enige camper.

 

Ancona

 

Weer een wattenstaafje door de neus

 

Na 2 nachten doorvaren meren we aan in Patras.  We belanden in een lange file tussen de vrachtwagens. Mondjesmaat komen we vooruit. Na 3 spannende uren worden we door een beambte van de kustwacht gevraagd of we een negatieve Covid-test hebben. Die hebben we, zeggen we, “geheel” naar waarheid. Gelukkig vraagt ie niet naar enig bewijs en dirigeert ie ons in een van de 2 rijen.  Gelukkig vraagt ie niet naar enig bewijs en dirigeert ie ons in een van de 2 rijen. De reden van het lange wachten wordt nu duidelijk: iédereen wordt getest en er zijn een hoop ferry’s tegelijk leeggestroomd… Als we eindelijk aan de beurt zijn moeten we om de beurt de camper uit en op een stoel gaan zitten. Een ingepakte tester boort een wattenstaafje zo diep in ons rechter neusgat dat onze ogen gaan tranen. We kennen het gevoel, het doet geen pijn, maar het is hoedanook niet prettig. We rijden het haventerrein af en dat is het dan, we hebben het hele immigratiegedoe achter de rug: we zijn in Griekenland!!! Opgelucht en in feeststemming rijden we naar Ελεα (aka Elea, Elaia,Elya,Elías…), onze eerste camper-bestemming, waar we in quarantaine de  uitslag van de test af moeten wachten.

 

Nieuwsgierig hoe het verder gaat? Lees dan Camperen met kleur (2). Verschijnt binnenkort…;-)

6 reacties op “Winter 2020-2021: camperen met kleur

 1. Ha Fer en Tien,
  Wat een mooi spannend verhaal!
  Erg leuk om te lezen, ben benieuwd naar het vervolg…
  Hartelijke groetjes, Ieneke

 2. Wat jammer dat het afgelopen was dus snel aan de bak. Je hebt nog een paar maanden voor de boeg voor je bij 5 april bent. Stay safe

 3. Dag levensgenieters,
  wat heerlijk om jullie mooi geschreven verhaal mee te mogen volgen!!
  Zalig om te lezen!
  lieve groeten,
  Eric en Liesbeth,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.