Wan bun nyun yari!

Wij wensen jullie een goed, gelukkig en gezond 2016 met veel liefde en succex én met een tikkeltje avontuur!!!

Wij hebben een goed voornemen!!

Zoals jullie al gemerkt hadden, stond onze blog een tijdje uit (eufemisme). Ons avontuur vrat tijd en energie en was onverzadigbaar. Geen zorgen, het was en is nog steeds ernstig leuk; hooguit wat vermoeiend (ook een eufemisme). Nu we in rustiger vaarwater zitten, gaan we er weer voor: regelmatige blogs (dat is dus dat goede voornemen). Het zal anders worden, niet (altijd) chronologisch en niet up-to-date, maar wel hoe we een en ander ervaren hebben. En omwille van de privacy zijn veel van de namen fictief.
Veel leesplezier!

Owru Yari
Suriname kent 18 (!) nationale feestdagen; van Diwali voor de Hindoestanen en Suikerfeest voor de Moslims tot Keti Koti voor de Creolen. De dag van de Onafhankelijkheid (Sfrefidensi) en Oud-op-nieuw in Suriname is de enige feestdag van álle inwoners, ongeacht oorsprong en religie, Iedereen doet mee.

Gisteren was het Owru Yari in Suriname! De stad verandert in een vrolijk, zuipend en dansend festijn. Startsein is de traditionele pagara estafette in de Domineestraat. Pagara’s zijn duizendklappers of hoe je ze dan ook noemt. Uit sympathie met ons gehoor en onze luchtwegen hebben wij de estafette aan ons voorbij laten gaan, maar we hebben uit betrouwbare bron vernomen dat het gekkenwerk is: in de massa menigte wordt wat ruimte gemaakt en vervolgens over zo’n anderhalve kilometer pagara’s afgestoken. Flarden rood vliegen je om de oren, een rookontwikkeling waar je U tegen zegt, en maar juichen met je kind op je schouders… De stad verandert in een blije oorlogszone. Énorme knallen, buitensporig veel rook; totdat de muziekpodia weer beginnen te bonken.

Tapu yari Swit watraSAM_4354_blog
Pagara’s zijn niet de enige traditie. Op het onafhankelijkheidsplein staan Marronvrouwen die een ritueel kruidenbad van winti duman Elly Purperhart geven. Haar switi watra ruikt erg lekker, met spannende ingrediënten als anesiwiri, zeven geesten en road opener. Ik wandel geschoond van kwade geesten en gezegend met kracht, bescherming, succes en gezondheid het oude jaar uit. Heel bijzonder!

Waterkant
De waterkant is altijd leuk, dus ook met oudjaar. Naast ons zitten Inheemsen, ladderzat. Staan ze om bekend, die Indianen; zuipen als Turken, lekker samen, weinig woorden. Een ervan is verliefd op een blonde vrouw, maar over hoe en wat, dat wordt me niet echt duidelijk. Biertje, goed gezelschap, mooie mensen! Wat wil een mens nog meer?SAM_4367_blog

Het centrum
Dan het feestgedruis in! De sfeer is een klein beetje te vergelijken met onze Koningsdag (die naam blijft toch wennen); iedereen blij, iedereen dronken. De drukte is enorm, het lijkt alsof heel Paramaribo in de 5 populaire winkelstraten gepropt is. Feest, muziek, drank, véél drank. Motormuizen geven hun show met veel lawaai en uitlaatgas en markeren de straat met cirkelvormige bandensporen. Koelboxen, borgoe, parbo, muziekpodia, feestwagens, alles is één eensgezinde, deinende massa. Iedereen één grote familie. De balkons van Krasnapolsky staan vol. Dit is zó geweldig!
SAM_4394_blogSAM_4398_blog

 

 

 

 
SAM_4397_blog

Bekijk voor een “live” indruk maar eens het volgende filmpje…..


Afsluiting en een nieuw begin
De avond gezellig in Greenheart hotel en Un Pied à Terre, samen met ‘onze Surinaamse’ familie en vrienden met, tussen de knallen door, een heerlijk Javaans buffet van Irene, ‘onze’ superkok. Surinamers, ook diegenen die aan het werk zijn, gaan nu en mass naar huis om samen met de familie het nieuwe jaar in te bidden, in te luiden, in te knallen. Middernacht en de pagara’s en het siervuurwerk vermenigvuldigen zich tot de 9de macht en knallen de lucht in. Voor en achter het huis, aan de zijkanten; gemene boze en kwade geesten worden verjaagd. Deze traditie is overigens niet voorbehouden voor owru jari; bij de opening van bv. een nieuwe winkel of bij een nieuwe woning wordt alles wat slecht is eruit geknald. 50 Containers worden er de lucht ingeschoten. Vorig jaar waren er dat nog 80; de crisis eist haar tol, ook met Owru Jari!

Wan bun nyun yari!

2 reacties op “Wan bun nyun yari!

 1. Hi Fer en 10,

  een heel mooi en gezond 2016 wens ik jullie toe met veel nieuwe horizonten te ontdekken 🙂

  alvast…ook al staat jullie hoofd er vast nog niet naar een goede reis over een paar weken. Hoop dat we elkaar nog zien in januari! ?

  Harte groet
  Ineke en Bernard

 2. Lieve Tineke en Fer,

  Een mooi nieuw jaar met goede berichten en spannende avonturen toe gewenst!!
  Wat leuk dat je weer aan het bloggen bent, Tien!
  Je schrijft zo beelden dat ik de drukte helemaal voor me zie (gelukkig zonder geluid (:-)
  Fijne dagen nog en goede reis terug!!

  Liefs Ieneke

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.