Siem Reap en Angkor Wat

SR Angkor Wat

Als je in Cambodja bent moet je naar Angkor Wat, het indrukwekkende tempelcomplex dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Vanuit Kratie is het zo’n 6 uur met de minibus en de prijzen verschillen enorm per guesthouse/reisbureau/tukker. Voor $12 pp kan je naar Siem Reap, maarrrr…. voor die $12 koop je 2/3 stoel; je zit met zijn vieren op 3 stoelen! Gelukkig komen wij er op tijd achter en kopen ieder een hele stoel, 3 tickets dus. Met de bagage eronder en ervoor zitten we toch nog krap maar het is te doen. Met zijn 14en delen we de bus. De 3 meiden die voor ons zitten, zijn enorm aan het balen: zij hebben ieder $22 betaald, maar ze hebben dan ook de beste stoelen en de meeste ruimte, helemaal vooraan, met een smal bankje om lekker je voeten op te leggen.

SR dames

Achter ons zitten Emilio, Spaanse duikschoolhouder in Lafranga, en een kleine Argentijnse, clown van beroep. We delen snoep en fruit en verhalen. Tegen alle afspraken in pikt de botte chauffeur onderweg vijf mensen op; die passen allemaal nog wel op dat supersmalle bankje. De meisjes zitten klem nu, en het komt niet meer goed. Ook wij hebben niet zo’n beste rit; de zitting van mijn stoel loopt schuin naar rechts af en ook Fer zit niet lekker. Een opblaaskussentje helpt iets maar we komen gebroken en met een uur vertraging aan.

De poort naar Angkor Wat is Siem Reap, een toeristenstad vol vermaak. Pub streets en night markets, casino’s, circus en heel veel Wats. Honderden restaurantjes en eetkraampjes met deepfried kikkers, krekels, en dikke zwarte spinnen (!), slangen aan een stokje, bloederige kuikentjes nog net in het ei… surprise!!! zomaar een eitje wegtikken is er niet bij in Cambodja.

SR Pubstreet 1 SR  PS snakes SR Pubstreet spinnen

Overal een happy hour dat alleen voor cocktails geldt, de verslavende variant welteverstaan. Voor de virgins <het drankje zonder alcohol> moet je gewoon het hele bedrag dokken.

SR tukker

We charteren tukker Richard voor 3 dagen, schaffen een 3-dagen-entree aan en we gaan ervoorl Enorme toegangsbruggen met enorme krijgers aan weerskanten. Indrukwekkende poorten.

SR krijgers

Onze favoriet is Bayon, de tempel met 216 gigantische gezichten. We zijn er stil van.

SR Bayon SR Bayon 3 SR Bayon 2

Ik val als een blok voor Ta Prohm, overwoekerd een prachtig voorbeeld van de overlevingskracht van de jungle.

SR Ta prom SR TP 2

 

Ik krijg een flash back naar Suske en Wiske en ook Jommeke moet hier geweest zijn. Fer ziet vooral Angelina Jolie aan een liaan voorbij slingeren.

We maken het grote rondje, het kleine rondje, lopen over the Terrace of the Leper King en die van the Elephants en bezoeken tempel(tje)s met exotische namen als Phimeanakas, Preah Palilay en Prasat Leak Neang.

 

We zien de zon opkomen en ondergaan bij Ankor Wat en staan een uur in de rij om het allerhoogste binnen te gaan. Mag ik er niet in met mijn blote armen…. Fer gaat dan maar eerst en daarna trek ik zijn bezwete T-shirt aan. Fer wacht in blote bast; hij past echt niet in mijn T-shirt, dat begrijpt zelfs de toeristenpolitie.

 

SR AK sunset SR AK sunset 1 SR AK sunrise 2 SR AK sunrise

Steunpilaren, zware steunbalken, steigers en restauratiewerken, wegennet en kaartcontrole, het is allemaal strak georganiseerd en heel toegankelijk. Het hele complex is dan ook in buitenlandse handen; het verhaal gaat dat een Vietnamese investeerder de rechten heeft gekocht. Van de 120 miljoen dollar die jaarlijks binnenstroomt ontvangt de Cambodjaanse staatskas er slechts 20 (!).

SR AK

’s Avonds gaan we naar een free concert van Beatocello, dr. Beat Richner, een gepensioneerde Zwitserse kinderarts die met zijn celloconcerten bedelt om bloed en geld. In 1992 heeft koning Sihanouk hem gevraagd om het kinderziekenhuis in Pnom Penh weer op te bouwen.

SR BeatocelloSR BeatombrelloBroad

Inmiddels zijn er 5 kinderklinieken die gratis zorg leveren aan alle kinderen die Cambodja rijk is! Kantha Bopha (1 t/m 5) hanteert westerse maatstaven; daardoor is het sterftecijfer van 65 % in 1992 gedaald naar 2% in 2013! Het jaarlijkse budget is US$ 42,5 miljoen voor alle vijf de Khanta Bopha’s; 5% daarvan komt uit de staatskas, Zwitserland neemt 10% voor zijn rekening, en de rest, 85% !!!, komt van donateurs. Beatocello is een begenadigd spreker die zijn toeschouwers op sleeptouw neemt. We zijn van slag door de voorstelling: een kijkje achter de Cambodjaanse schermen en je ziet de vieze rauwe werkelijkheid van corruptie, ongelijkheid, onrechtvaardigheid. Wie meer wil weten over dit indrukwekkende project kan dat vinden op www.beat-richner.ch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.