Pakse en de 4000 eilanden

Pakse bus 1 Pakse bus 2

Onderweg naar de 4000 eilanden overnachten we in Pakse, een klein stadje halverwege en de rit ernaartoe is wederom een belevenis. We beginnen de trip met kippen achter ons hoofd opgestapeld. En na de overstap blijkt dat je ook mensen kunt stapelen. En wat je binnen niet kwijt kan, doe je bovenop.

Pakse 2 Pakse 1

De donderdag komt eraan en dan is internet een must. Pakse blijkt een aangenaam plekkie te zijn om ff bij te komen van de vermoeiende reis. Lekker eten, een beetje wandelen, voetmassage tussendoor en we zijn er weer helemaal!

De reis verder zuidwaarts is een beetje van hetzelfde, best wel saai, maar eenmaal bij de 4000 eilanden is het weelderig groen en het uitzicht fantastisch. Ik weet niet of en door wie ze ooit geteld zijn, de Dons, maar het zijn er enorm veel! Van een enkele meter doorsnee tot enkele kilometers doorsnee, allemaal in de Mekong die hier misschien wel op zijn breedst is. Aan de overkant ligt Cambodja; we zitten in het zuidwestelijke puntje van Laos.

4000-1 4000 map

Als toerist kan je terecht op het grootste eiland Don Khong, en op Don Det en Don Khon, 2 eilandjes die door een oude Franse spoorbrug met mekaar verbonden zijn en waarvan Det de kleinste en drukste is. Nog niet zo gek lang geleden was Don Det het pareltje van de Mekong, maar ook hier eist het toerisme haar tol en liggen de guesthouses en kroegen hutje mutje.

4000 spoorbrug4000 spoor

Oost en West van Khon liggen enorme watervallen. In de Franse tijd meerden de vrachtschepen aan op Det en werd de vracht op de trein geladen. De trein vervoerde de hele reutemeteut naar het zuidelijkste puntje van Khon waar de vracht weer in andere schepen geladen werd, die op hun beurt verder stroomafwaarts voeren. Nu kan je de verroeste locomotief nog bekijken. Van het spoor is er niets meer over dan de enige weg naar het zuiden.

4000-Somphamit-1 4000-Somphamit-2

Wij slapen op Don Khon en dat is werkelijk een paradijsje! En we zien vogels, zomaar, in de tuin van ons guesthouse! Verrekijkers bij de hand, relaxen op de veranda van ons bungalowtje. We fietsen naar de enorme watervallen aan de westelijke kant. Overal waar je kijkt zie je watervallen. Er ligt een mooi strandje in een kleine baai en een Laotiaan met westerse visie heeft er een bar/restaurant gebouwd compleet met kleine paviljoentjes met lounge matrassen en hangmatten. Hier komen alle touroperators langs met supergrote songthaews vol Chinezen en andere toeristen. De backpackers en feestbeesten van Don Det komen met de fiets. Het is naast de Irrawady dolfijnen de grootste attractie die Don Khon te bieden heeft en je betaalt er dan ook 25.000 kip voor, zo’n € 2,5.

4000 strandje

Verder stroomafwaarts ligt het andere zandstrand van Khon. Mooi, aangenaam, 2 lokale en dus gewone restaurantjes, heel rustig en heel fijn.

4000-waterval-bij-brug

 

Ook de oostkant doen we met de fiets en we lopen over de stevige hangbrug naar een klein eilandje waarvan we de naam niet kennen. Onder ons een woeste en kolkende waterval en het vergt toch enige moed om door de planken naar beneden te kijken. Het kleine eilandje lijkt omringd door watervallen, minder groots en dramatisch, maar niettemin prachtig. Veel visfuiken van lokale vissers en we zien ook een visser van een ander formaat: een zilverreiger vangt visjes die tegen de stroom inspringen. We vinden ons eigen spaatje, een massage-bubbel-bad, een beetje verscholen in het groen. Even wat scherpe stenen weghalen en we liggen ongezien een uur of wat af te koelen.4000 spa

4000-insectenstel-

Qua natuur blijven we ons verwonderen. Wanneer we uit het water kruipen valt Fer’s oog op een aandoenlijk tafereeltje (formaat ca. 1 cm). Geen idee wat we hier zien, maar het is weer goed voor een prijsvraag..;-). Hoeveel beestjes zien we hier eigenlijk?  En dan hebben we de uitslag van de eerste prijsvraag en de winnaar is… Nienke! Gefeliciteerd schat!
4000 insectenstel

Dan komen er wat jochies aan met een katapult. Er is duidelijk een leider. Demonstratief richt hij zijn katapult, springt als een kikker voor mijn voeten in het struikgewas, vangt een hagedisje, knijpt zijn mond open en smijt hem tegen de grond. We worden er misselijk van en het paradijsgevoel is meteen verdwenen. Ik weet niet of mijn “NO! DON ’T DO THIS WITH ANIMALS!!!” indruk maakt maar de groep laat zich snel afleiden door onze verrekijkers. Natuurlijk mogen ze allemaal kijken naar de zilverreiger ver weg op een rots. De leider eerst. Als hij eindelijk de reiger ziet verandert er iets in zijn blik. Enthousiast helpt hij z’n maten de vogel te spotten. Hij spreekt ons na totdat kleine zilverreiger als kleine zilverreiger en little egret als little egret uit zijn mond komt en dat doet ie verbluffend snel en goed. Als we weggaan vragen ze om geld, een pen, iets. Meer kinderen in Don Khon houden hun hand op en het is voor het eerst dat we dit in Laos meemaken.

Op het zuidelijkste puntje van Don Khon kun je een boot charteren om de Irrawaddy dolfijn te spotten. Deze brak- en zoetwaterdolfijnen zijn met uitsterven bedreigd; in de Mekong schijnen er nog maar 85 te leven en er zijn verschillende projecten (geweest) om de bevolking zover te krijgen dat ze de toeristische waarde ervan inzien en dat lijkt gelukt. Om half zeven ’s ochtends zitten we al op de fiets en om 7 uur stappen we in de boot. We zijn op dit vroege uur de enige toeristen. Onze Cambodjaanse bootsman neemt ruim de tijd en we zien ze! We zien rugvinnen, ze spelen met hun staart, we zien moeders met hun kalven, en rond een uur of negen komt er zelfs eentje met z’n koppie boven water! Wat een fantastische ochtend!!! Onze dag kan niet meer stuk!

Irrawaddy-1 Irrawaddy-2 Irrawaddy-3

4 reacties op “Pakse en de 4000 eilanden

  1. Staat je leuk dat blonde haar en wat een prachtig verhaal weer. Zie er iedere keer naar uit om weer wat te lezen.xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.