Het Kanaal van Korinthe

We vervolgen onze route via het Kanaal van Korinthe, dat de Saronische Golf in de Middellandse Zee met de Golf van Korinthe in de Adriatische Zee verbindt.

Er hangt een hele geschiedenis aan dit unieke Kanaal. In de oudheid moesten de koopvaardijschepen die met hun koopwaar vanuit Piraeus op weg gingen naar Italië, om het schiereiland van de Peloponnesos heen varen. Die route was tijdrovend en bovendien gevaarlijk door de talrijke kliffen langs de kust. Daar hadden ze in Korinthe iets op bedacht: een zgn. dolkios over de smalle landengte tussen de golf van Korinthe en de golf van Egina. Een dolkios was een pad dat geplaveid was met zandsteen waaroverheen met vet ingesmeerd stukken hout werden gelegd waarover de koopvaardijschepen over de landengte gesleept werden. Of het slepen door dieren of slaven werd gedaan of anderszins, dat vertelt het verhaal niet maar het is in ieder geval Spectaculair!!!

Al in de 7de eeuw v.C. bestonden er plannen om een kanaal te graven en dat plan werd door de eeuwen heen een paar keer opgerakeld. Het verhaal gaat dat keizer Nero in 67 n.C. met een gouden schep het symbolische startsein voor de werkzaamheden gaf. Later zijn er nog verschillende pogingen gedaan maar het plan bleef uiteindelijk meer dan 25 eeuwen op de plank liggen. Pas in 1882 werd het definitief afgestoft en werd het megaproject hervat. Op 7 augustus 1893 vond de plechtige opening plaats:  6343m lang, 23 m breed en 8 m diep, met wanden die op sommige plekken wel 76m hoog zijn!!

We ‘doen’ de oostkant aan en stappen uit in Isthmia. In het precoroniale tijdperk bulkte het hier van de toeristen; nu zijn we de enigen. We lopen over de oude brug en bewonderen nederig het indrukwekkende kanaal met de gigantische muren weerszij. De brugwachter zwaait vriendelijk. De oude brug is overigens ook een staaltje techniek dat we nog niet eerder gezien hebben. Nederlanders zijn opgegroeid met water en bruggen: bruggen draaien, stijgen of scharnieren open. Deze brug zakt en zinkt!

Bij het 100-jarig bestaan van het Kanaal van Korinthe heeft Ontwaakt!-correspondent in Griekenland de toenmalige directeur geïnterviewd. Leuk artikel voor als je meer wil weten! https://wol.jw.org/nl/wol/d/r18/lp-o/101984929

We overnachten aan het kiezelstrand van paralia Kineta en vervolgens op een saaie parking achter het voetbalveld in bosrijk Aliartos, waar de hoofdstraat vnl. bestaat uit trendy koffiebars en artistieke patissiers met heel erg lekkere taartjes en baklava. Niks bijzonders aan de trips noch aan de plaatsen, dus gauw verder.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.