Water project

water production
water production
Shadow
Wat heb ik met water….

Ik vind water fascinerend…. je kunt er fijn op zeilen en  kanoën, ik heb een heilig ontzag voor de krachten die water kan leveren, en ik word  (meestal) heel rustig van uitkijken over watermassa’s, oceanen, zeeën, stromende rivieren en kabbelende beekjes.

Maar om het wat breder te trekken, het vormt dé basis voor de stofwisseling van elk levend organisme op aarde. Het is zo’n ‘grondstof’, net als zuurstof, waarvoor we geen alternatief hebben. Essentieel voor het leven,  en onvervangbaar…

Als je wat verder kijkt…

In Nederland vinden we de beschikbaarheid van -goede kwaliteit- drinkwater vanzelfsprekend. We zwemmen er spreekwoordelijk in. Dat is helaas niet overal op aarde het geval. En het waterverbruik door landbouw en industrie is ook niet netjes verdeeld over de wereld. Het zijn de vaak toch al drogere gebieden, waar goedkope arbeid te vinden is, en waar bijvoorbeeld de katoen wordt verbouwd. Het ongeremd oppompen van het grondwater leidt tot verdere uitdroging, met alle gevolgen van dien voor de mensen in die gebieden. Het is niet uit te sluiten dat het gaat leiden tot oplopende geo-politieke spanningen, grootschalige migraties, en mogelijk zelfs oorlogen.

Mesfin M. Mekonnen and Arjen Y. Hoekstra, “Four billion people facing severe water scarcity”, Science Advances, vol. 2, No. 2 (12 February 2016), e1500323. Available from http://advances.sciencemag.org/content/2/2/e1500323.full.

Werken aan een betere en eerlijkere verdeling van goed drinkwater ligt dus voor de hand, ter voorkoming van een hoop menselijk leed en maatschappelijke onrust. Een mooi, groots, en meeslepend thema. En leuk, ik heb mijn passie-project !!