¿Chikunwat?

[augustus 2014]

In augustus begint de lange droge tijd, maar ook in Suriname is het weer een beetje in de war. Regenbuien waar je U tegen zegt, 2 dagen lang. De 2 grote Franse gezinnen in Un Pied à terre moeten geëvacueerd worden: het water komt uit alle poriën van de kamervloer. Het water in de straat staat tot halverwege de knie. Yayo, die voor de gelegenheid het varken* voor- en achteruit rijdt, van Greenheart hotel naar Un Pied à Terre en terug, heeft zijn wagen volgeladen. De 5 grotere kids vinden het fantastisch, de 2 kleintjes ondergaan het gelaten. Met zijn allen in 2 mooie familiekamers in het Greenheart, iedereen is tevree en het is 23:30 als wij weer aan tafel kunnen. De volgende ochtend hoor ik voor het eerst van Chikungunya. Het jongetje van 5 heeft pijn, veel pijn en hoge koorts. Hij ligt heel stil op de bank bij de receptie. Overgewaaid vanuit de Franse Antillen naar Frans Guyana en van daaruit naar Suriname met de mens als drager, de dengue-mug als overbrenger.

Tijgermug_blog

Een week later krijg ik last van mijn gewrichten. Het begint in de middag en tegen bedtijd strompel ik onze hoogslaper in. Ik kan niet draaien ik heb pijn, overal. Mijn bed kan ik pas uit nadat ik 1000 mg Paracetamol opeet en het anderhalf uur laat intrekken. Ik vreet te veel Paracetamol om de dag door te komen, en het is te snel uitgewerkt. Is dit nu acute arthritis? De buren herkennen het gelijk en ook Saartje, onze kanjer in het huishouden, is ervan overtuigd: ik ben besmet met het Chikungunya-virus!! De Franse artsen die in ons guesthouse hangen* zien een klassieke Chik en ik word op Paracetamol-rantsoen gezet om leverklachten te voorkomen. De eerste 2 dagen zijn de gewrichtspijnen het ergst. Ik krijg jeuk over mijn hele lijf en na en dag of wat voelt het alsof ik verpakt ben in een stroomdeken. Met de diarree komt ook het gevoel van uitgeput zijn. Fer en Yayo blijven ook niet gespaard; het is eind augustus en de epidemie is in volle gang.

Het hele klein- en middenbedrijf ligt plat als in oktober de scholen weer beginnen. Pas dan  wordt de Assemblee* wakker; terug van lange en verre vakanties willen ze meteen zichzelf en hun dierbaren tegen de pijnlijke Chikungunya beschermen.

SURINAME-PARAMARIBO-PARLEMENT

Grootse schoonmaakcampagne wordt georganiseerd, alle mogelijke broedplaatsen opgespoord en vernietigd. De hele bevolking moet mee doen anders werkt het immers niet. Alle scholen moeten, na 2 maanden vakantie en even zolang Chikungunya, de eerste week van het schooljaar dicht blijven!

*het varken: de rammelende hilux uit 1996 die het overigens nog steeds doet

SAM_3406_blog

*hangen: ze hebben voor een week een hangmat gehuurd

SAM_2842_blog

*assemblee: parlement

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.