Ban Nahin en Kong Lor

De weg naar Kong Lor gaat via Ban Nahin en laat daar nou voor vogelliefhebbers wat te zien zijn! Althans, dat zeggen de websites, brochures en de landkaart.

BHN-kaart Wij nemen onze intrek in een guesthouse aan de rivier en zijn de enige gasten. Het is een heerlijke plek; vanaf de veranda van het restaurant hebben we een fantastisch zicht op de rivier en het leven van de dorpelingen, en zien we 2 vogels, 2 nieuwe vogels! Dat belooft! Heel vroeg in de ochtend en laat in de middag zoeken we met de motor van het guesthouse de plekken op waar de kaalkopbuulbuul en de rodehalsspecht (red colored woodpacker) voorkomen.

BHN-motor

 

De kronkelende rit door de bergen moet erg mooi zijn, maar ik zie er niets van. Het adrenalinegehalte in mijn bloed stuwt op tot ongekende hoogte; ‘onze’ Koleo rammelt aan alle kanten, heeft geen spiegels, de benzinemeter doet het niet en ook de snelheidsmeter laat het afweten, en last but certainly not least: er werkt maar 1 handrem. Arme Fer, een motor met de nodige gebreken en een stresskip achterop… We tellen 1 buulbuul (maar dan wel die ene hele speciale..) die in een flits voorbijvliegt; de rest lijkt opgegeten.

Met dezelfde aftandse motor rijden we naar Kong Lor, een 7 km lange grot. Het is gelukkig geen bergweg en we genieten. Het landschap richting KL wordt steeds mooier. Maisvelden, suikerriet, morning glory, frisgroene rijstvelden en dor gemaaide strovelden. Een soort tractors en landbouwers. Smalle bruggetjes, koeien op de weg, herders, zwaaiende kinderen, vriendelijke mensen. Prachtige kliffen en groene bomen. We wandelen door een droge rivierbedding en zien de pijpen en pompen van irrigatiesystemen. Geen vogel te bekennen, maar wel waterbuffels, hele kuddes waterbuffels. Onderweg kunnen we flessen kopen gevuld met oranje vloeistof. Het ziet er lekker uit. Aanvankelijk denk ik dat het een huisbrouwsel is, maar het blijkt benzine.

BHN-grotBHN-helpen

Kong Lor is prachtig. We lopen door het park, over het strand langs de rivier vol vette karpers en gaan de grot in. We varen met een gesheeste maar zeer kundige bootsman en moeten lopen door het stukje met de prachtige stalactieten en stalagmieten, blauw en groen uitgelicht. Het water is op sommige plekken erg laag; dan moeten we uitstappen en de boot een handje helpen.

BHN-stalagmietenBHN-buffels

Ook hier de nodige stroomversnellingen. De motorboten maken veel lawaai en er is geen vleermuis te zien. We varen tot aan de andere kant van de grot. Hier is de rivier weer van de dorpelingen en dat zie je dan ook: veel tarzannetjes en ff lekker soppen; je kan maar schoon zijn. We drinken een koude cola voor we weer terug varen.

BHN-rivier2BHN-rivier

BHN-cola

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.